Sprawl Trilogy

H τριλογία Sprawl είναι δημιουργία του William Gibson, και αποτελείται από το βιβλία Νευρομάντης (Neuromancer, 1984), Κόμης Μηδέν (Count Zero, 1986) και Στον Αστερισμό της Μόνα Λίζα (Mona Lisa Overdrive, 1988).

Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας μάλιστα θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών, έχοντας κερδίσει τα βραβεία Hugo και Nebula, και έχοντας ουσιαστικά εφεύρει το είδος του cyberpunk.

Το σκηνικό έχει ως εξής: Μετά από έναν περιορισμένο τρίτο παγκόσμιο πόλεμο η δομή της κοινωνίας έχει αλλάξει ριζικά. Πλέον τα κράτη έχουν όλο και λιγότερη σημασία, και οι επιχειρήσεις έχουν πάρει τη θέση τους σαν φορείς εξουσίας και δύναμης. Οι πόλεμοι έχουν αντικατασταθεί από την βιομηχανική κατασκοπία, και το πεδίο των μαχών είναι το cyberspace, κάτι ανάμεσα στο διαδίκτυο και το matrix.

Μια προειδοποίηση: τα βιβλία αυτά, όπως και τα περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια, τα διάβασα στα αγγλικά, και ήταν μακράν τα δυσκολότερα στην ανάγνωση από όσα έχω διαβάσει σ’ αυτή τη γλώσσα, οπότε προτείνω (χωρίς να τις έχω διαβάσει) τις μεταφρασμένες εκδόσεις τους.

Νευρομάντης

The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

Όταν ένα βιβλίο ξεκινά με αυτή τη φράση, είσαι σίγουρος ότι θα διαβάσεις κάτι ιδιαίτερο!

Η ιστορία ξεκινά με τον Case έναν πρώην άσο του κυβερνοχώρου, ανίκανο να εργαστεί, που τώρα τρώει τα τελευταία του λεφτά ψάχνοντας μάταια μια θεραπεία για το πρόβλημα που του στερεί την πρόσβαση στον κόσμο της πληροφορίας. Τον Case πλησιάζει η Molly, με μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί. Με αντάλλαγμα τη θεραπεία του, ο Case θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του στον εργοδότη της Molly.

Ο κόσμος του Νευρομάντη, αν και τόσο ξένος, είναι πέρα για πέρα πειστικός. Από την κοινωνικοπολιτική κατάσταση, μέχρι την ορολογία και την αργκό που χρησιμοποιεί, όλα έρχονται πολύ φυσικά κατά την ανάγνωση, χωρίς να ξενίζουν (μετά το πρώτο σοκ).

Ένας φίλος χαρακτήρισε το μυθιστόρημα ως Noir, και είχε δίκιο – πέρα από την έντονη παρουσία της τεχνολογίας, ο Νευρομάντης είναι ένα βιβλίο μυστηρίου, γεμάτο αντιήρωες, κρυμμένες ατζέντες και έντονες δόσεις κυνισμού και σκληρότητας.

Κόμης Μηδέν

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς ακολουθεί χαλαρά το πρώτο, χωρίς να έχει κοινούς πρωταγωνιστές, ή εμφανή κοινά μοτίβα, παρά μόνο ότι εξελίσσεται στον ίδιο κόσμο.

Πρωταγωνιστές είναι ο Bobby, ένας wannabe cyberspace cowboy με το παρατσούκλι Κόμης Μηδέν, ο Turner, ένας μισθοφόρος με ειδίκευση στην βιομηχανική κατασκοπία και σαμποτάζ, και η Marly, μια ειδικός τέχνης που προσλαμβάνεται από μια οντότητα τεχνητής νοημοσύνης για να βρει ένα σπάνιο τεχνούργημα.

Όσο οι ιστορίες των πρωταγωνιστών συγκλίνουν, φανερώνεται ότι πρωτόγνωρα πράγματα συμβαίνουν στον κυβερνοχώρο, ενώ σιγά σιγά αποκαλύπτεται η σχέση αιτίου-αποτελέσματος με τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου.

Στον Αστερισμό της Μόνα Λίζα

Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς έρχεται για να δώσει ένα τέλος στο όραμα του συγγραφέα για το πως θα μπορούσε (ή μπορεί ακόμα) να εξελιχθεί η τεχνολογία στο μέλλον. Ακολουθεί τη δομή με τις παράλληλες ιστορίες, όπως και το προηγούμενο της σειράς.

Παρακολουθούμε την ιστορία της Kumiko, κόρης ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Yakuza, που στέλνεται από τον πατέρα της στο Λονδίνο για να προστατευθεί, του Slick, ενός πρώην καταδίκου που περνά τον χρόνο του σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο φτιάχνοντας μηχανές σαν μια μορφή τέχνης, της Angie Mitchell, μεγάλης star της βιομηχανίας του θεάματος με ένα μεγάλο μυστικό, που προσπαθεί να αποτοξινωθεί, και της Mona, μιας πόρνης που ο φίλος της και η ομοιότητά της με την Angie την μπλέκουν σε ένα σκοτεινό παιχνίδι.

Όπως και στο προηγούμενο βιβλίο, οι ιστορίες συνδέονται όσο περνούν οι σελίδες, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα γεγονότα των προηγούμενων δύο βιβλίων, κάποιοι χαρακτήρες από τα οποία κάνουν την επανεμφάνιση τους.

Νευρομάντης 8/10
Κόμης Μηδέν 6/10
Στον Αστερισμό της Μόνα Λίζα 7/10

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.