Σήμερα θα μιλήσουμε για τα 2 πρώτα βιβλία της τριλογίας “The Code” του R.R. Haywood, τα “The Worldship Humility” και “The Elfor Drop”, που κυκλοφόρησαν το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, ενώ το τρίτο βιβλίο της τριλογίας δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη. Μια ιδιαιτερότητα αυτών των βιβλίων είναι ότι πρόκειται καθαρά για audiobooks, αφού έχουν κυκλοφορήσει μόνο σε αυτή τη μορφή και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτό το μέσο.
Βρισκόμαστε στον κόσμο του Code λοιπόν, όπου η Γη έχει καταστραφεί από έναν μετεωρίτη, και τα λίγα εκατομμύρια επιζήσαντες, ή μάλλον οι απόγονοι αυτών, βρίσκονται πάνω σε 40 κοσμόπλοια (worldships), αναζητώντας έναν νέο κατοικήσιμο πλανήτη, σε ένα ταξίδι που έχει κρατήσει ήδη έναν αιώνα.
Στο πρώτο βιβλίο, το οποίο διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου στο κοσμόπλοιο Ταπεινότης (Worldship Humility) γνωρίζουμε τον Sam, έναν ευγενικό, ντροπαλό, και μοναχικό εργάτη τη μέρα, αλλά και uber hacker τη νύχτα, και την Yasmine, μια πανέμορφη μικρο-απατεώνα που προσπαθεί με διάφορες κομπίνες να τα βγάλει πέρα.
Η Yasmine, στην προσπάθειά της να “πιάσει την καλή”, σκαρφίζεται ένα σχέδιο που την φέρνει σε επαφή με τον Sam. Οι δυο τους, μαζί με άλλους δυο περιφερειακούς χαρακτήρες που γνωρίζουμε στο βιβλίο, προσπαθούν να εκτελέσουν το σχέδιο της Yasmine και να πλουτίσουν.
Όσο προχωράει η αφήγηση, μαθαίνουμε τόσο για την ιστορία του στόλου, για την πολιτική και κοινωνική δομή των πλοίων, αλλά και για μια συνομωσία πολύ μεγαλύτερη από το μικρό σχέδιο των ηρώων, στην οποία αναπόφευκτα θα μπλεχτούν.
Στο δεύτερο βιβλίο, το επίκεντρο της ιστορία μεταφέρεται αποκλειστικά στην συνομωσία που αναφέραμε, με μικρές αλλαγές στο καστ των χαρακτήρων. Δεν θα πω περισσότερα, αφενός μεν στην περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να πιάσει τα βιβλία, αφετέρου δε γιατί εν τέλει δεν γίνεται και τίποτα φοβερό στο δεύτερο βιβλίο, στο οποίο αξίζει να αναφερθώ.
Τα βιβλία ήθελα πολύ να τα συμπαθήσω. Ο ξεκάθαρα Ιρλανδός αφηγητής Colin Morgan ήταν εκπληκτικός, και η υπόθεση συμπαθητική. Αλλά τελικά βρήκα πολλά ψεγάδια.
Πρώτα οι χαρακτήρες. Το βιβλίο έχει το ένα κλισέ μετά το άλλο.
- Ο ντροπαλός νέος που έχει τρομερό αναξιοποίητο δυναμικό, γίνεται ήρωας και κερδίζει το κορίτσι
- Η απατεώνας με την χρυσή καρδιά και το θλιβερό παρελθόν
- Ο διεφθαρμένος μπάτσος που την κρίσιμη στιγμή θα κάνει το καλό
- Ο μονοδιάστατος και μονομανής κακός, που απλά είναι κακός
Και δεν είναι μόνο τα κλισέ. Οι ήρωες δρουν σε πολλά σημεία out-of-character, αρκεί αυτό να εξυπηρετεί την πλοκή, ή για να κάνουν κάποιο εξυπνακίστικο αστείο.
Μετά πάμε στον κόσμο. Υποτίθεται ότι μιλάμε για πλοία με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους πληθυσμό το καθένα. Παρ’ όλα αυτά, η ιστορία είναι σαν να εκτυλίσσεται σε χωριό. Σχεδόν όλοι γνωρίζονται με όλους. και συνέχεια έχουμε τυχαίες συναντήσεις, λες και όλοι ζουν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων μεταξύ τους. Επιπλέον βασικότατο στοιχείο της πλοκής είναι ότι σε ένα πλοίο με 40 καταστρώματα δεν υπάρχουν ανελκυστήρες. Σοβαρά τώρα;
Υπάρχουν και γενικά ερωτηματικά, που θα μπορούσα να παραβλέψω, αν δεν είχα και όλα τα άλλα που ανέφερα προηγουμένως.
- Αφου μπορούν να ζουν στα πλοία χωρίς εμφανή προβλήματα, γιατί δεν περίμεναν γύρω από τη Γη μέχρι να καταλαγιάσει η φάση με τον μετεωρίτη;
- Τι σκατά τεχνολογία έχουν που μέσα σε 100 χρόνια έχουν ψάξει και απορρίψει έναν απροσδιόριστο αριθμό πλανητών;
- Στην εισαγωγή λέει ότι κάποιοι τολμηροί, στην αρχή του ταξιδιού έμειναν στον Άρη. Γιατι δεν έμειναν όλοι; Αφου…
- Έχουν ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ. Πραγματικά, σε βιβλίο Ε.Φ. αυτό ισοδυναμεί με μαγεία. αν έχεις αυτό, μπορείς να έχεις τα πάντα.
Το πρώτο βιβλίο ήταν συμπαθητικό. Λίγο το world-building και η ιστορία, λίγο ο αφηγητής, και ήταν εντάξει. Στο δεύτερο βιβλίο, που μεγαλώνουν τα διακυβεύματα, και οι χαρακτήρες είναι ακόμα πιο ασυνεπείς απ’ ότι στο πρώτο, ταλαιπωρήθηκα αρκετά. Θα επανέλθω όμως όταν βγει το τρίτο, γιατί μια περιέργεια μου την άφησε.
The Worldship Humility 7/10
The Elfor Drop 3/10